Untul de Shea (Karite) : istorie si beneficii

Ce este untul de shea

Untul de shea este extras din nucile copacului Butyrospermum parkii (Karite), cunoscut si sub numele de Vitellaria paradoxa. Acest copac se gaseste in savana africana, pe cuprinsul a 19 tari, intre Senegal la vest si Etiopia la est.

Untul de shea este compus din cinci acizi grasi importanti: palmitic, stearic, oleic, linoleic (vitamina F – regleaza hidratarea pielii, protejeaza impotriva agresiunilor exterioare), si arachidic . Acizii stearici si oleic insumeaza 85-90% dintre acestia. Continutul ridicat de acid stearic da untului de shea consistenta solida, in timp ce acidul oleic influenteaza cat de moale sau tare este acesta.

 

Untul de shea contine o mare cantitate de grasimi insaponificabile, printre care: tocoferoli (vitamina E – antioxidant, hidratant, protejeaza contra UV, antiinflamator), si retinol (vitamina A – regenerant, anti-aging, stimuleaza sinteza colagenului, previne ridurile datorate expunerii la soare).

Copacul Karite nu este cultivat si are nevoie de 40, 50 de ani pentru a ajunge la maturitate, in cele mai multe zone din Africa distrugerea acestor copaci este interzisa datorita beneficiilor sale economice si medicale, mai este denumit si “aurul femeilor” pt ca extragerea untului din fructele de shea constituie o sursa importanta de venit pt multe femei din zonele rurale ale Africii.

unt-shea

 

La ce se foloseste untul de shea

Untul de shea a fost folosit de secole in Africa, pentru a hidrata si proteja pielea de soare, vant, caldura si apa sarata. Este cunoscut ca una dintre cele mai eficiente substante hidratante, datorita continutului ridicat de grasimi insaponificabile, incluzand vitamina F.

Untul de shea, cu proprietatile sale de vindecare deosebite, este folosit pentru piele matura, piele bronzata, iritatii, riduri, eczeme, roseata, cicatrici, arsuri, dermatita, masaj, pentru relaxarea muschilor, pentru entorse, inflamatii, artrita si rani.

Compozitia unica a untului de shea nerafinat ajuta la prevenirea si protectia pielii uscate, atenuand discomfortul tenului iritat, uscat, si ars de vant.

Untul de shea poate si folosit ca masca de par, pentru hidratarea scalpului uscat si stimularea cresterii parului. Se poate folosi, cu masura, ca ceara de par.

copac-shea

Cum se aplica untul de shea

Cea mai buna metoda de aplicare a untului de shea  este luarea unei mici cantitati, frecata in maini pana devine lichida, si aplicarea acesteia pe piele.  Untul de shea va fi absorbit rapid in piele.

Pentru buze: am încercat numeroase variante de balsam pentru buze si untul a trecut testul cu brio, lasa buzele catifelate dar pentru cele care prefera balsamurile cu diferite arome si mirosuri trebuie precizat ca mirosul nu este prea imbietor, de nuca cruda.
Pentru faţă:este indicat pt tenul uscat sau sensibil, pt acele portiuni uscate aplica o cantitate mica de unt si intinde bine.
Pentru piele: se foloseste untul dupa dus pe pielea inca usor umeda, in contact cu pielea se topeste, lasa o pelicula grasa (preferabil a se folosi seara, pana dimineata se absoarbe) si ramai cu o piele hidratata fara urmele alea albicioase de piele descuamata care apar frecvent in anotimpul rece, nu necesita aplicare zilnica pielea ramane hidratata pana a doua zi. Combinat cu alte uleiuri de migdale, avocado, jojoba etc poti face un unt de corp 100% natural. Foarte eficient pt pielea aspra(calcaie si coate).
Previne vergeturile: este foarte util femeilor insarcinate pt a preveni aparitia vergeturilor(majoritatea cremelor antivergeturi au in compozitie unt de shea)se maseaza usor pielea dupa baie.
Pentru riduri: este eficient datorită conţinutului ridicat în vitamina E şi A(majoritatea cremelor antirid au in compozitie unt de shea).
Balsam pentru păr: este indicat pt parul uscat si pt a scapa de matreata, se pune putin unt in palma se topeste putin apoi aplici pe sclap si pe varfuri, lasi 15 minute capul acoperit cu un prosop apoi speli normal cu sampon.
Pentru pielea sensibilă a bebeluşilor: este hidratant şi 100% natural, fără substanţe chimice adăugate. Şi are grijă ca bebeluşul tău să nu facă iritaţii de la scutec.
Pentru a calma arsurile solare, trebuie stiut ca are si factor de protective UV si combinat cu uleiurile vegatale poti face o crema cu protectie solara foarte eficienta.
Ca unguent de masaj pentru muşchii extenuaţi, pentru pielea uscată, pentru drenaj limfatic(centrele de spa folosesc untul de shea pt masajul de relaxare).
După epilare sau ras pentru a calma pielea(se maseaza pielea usor).
Pentru dermatită, psoriazis, eczeme, erupţii cutanate, piele iritată, cicatrici(arsuri/opariri la gatit).Se stie ca pt afectiuni de genul asta ingrijirea pielii este foarte importanta, trebuie intens hidratata si nu agresata cu produse care usuca si pot avea tocmai efectul invers, gen dermatocosmetice pe care toti medicii la unison le recomanda.Trebuie sa precizez ca exista o mare diferenta intre untul de shea pur si o crema care are in compozitie unt de shea, untul de shea pur nu contine nimic altceva este 100% natural pe cand o crema mai are si alte ingrediente.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.