Afectiunile pielii – cauze si remedii

Astazi am ales sa publicam un articol scris de doamna doctor Adina Dobritoiu, medic primar dermatologie care vorbeste despre una dintre afectiunile pielii, destul de des intalnita, melasma.

Melasma si produsi de depigmentare naturali

Melasma este o afectiune a pielii in care apar zone mai inchise la culoare mai ales la nivelul fetei. Culoarea acestei pigmentati poate varia de la galben la maro inchis. Este mai des intalnita la persoanele cu fototip inchis (piele mai inchisa la culoare). Mai  frecvent afectate sunt femeile. Sarcina si contraceptivele sunt factori de risc, insa expunerea la soare este elementul declansator. De aceea fotoprotectia este importanta in tratmentul acestei afectiuni.

  • Mecanismul aparitiei melasmei este sinteza in exces a melaninei. Melanina este raspunzatoare de nuanta pielii, a ochilor si a parului. In productia de malanina un rol important il are o enzima numita tirozinaza.

tratareamelasmei

In aceasta situatie este bine sa revizuim produsele cosmetice utilizate pentru ingrijirea zilnica a tenului si sa le inlocuim cu produse cosmetice cat mai naturale, pentru reducerea efectelor acestei afectiuni a pielii.

Se recomanda :

1.Inlocuirea lotiunii tonice clasice cu apa de trandafiri de damasc  sau apa de flori de portocal. Previne decolorarea pielii si aparitia petelor pigmentare.

2. Gel de Aloe Vera – cu acid hialuronic, colagen si siliciu – calmeaza mancarimile, hidrateaza, cicatrizeaza si inmoaie. Acidul hialuronic si colagenul impreuna cu siliciul si aloe vera sunt binecunoscuti stimulatori in refacerea epidermei. Are un efect anti bacterian, fiind recomandat in cazul arsurilor. Se recomanda tuturor tipurilor de piele, in special pentru pielea grasa sau cu probleme acneice.

3. Ulei de Migdale dulci  – se poate folosi in loc de demachiant – 100%pur si natural, se utilizeaza pentru fata si corp, avand un continut ridicat de vitamina A si E catifeleaza si fortifica pielea.

4. Ulei de Germeni de grau – bogat în unsaponifiables (5%), carotenoide, vitamina E (2%).

Vitamina E (tocoferol sau) captator de radicali liberi, foarte prezent în uleiul de germeni de grau, este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali (cu vitamina C, A și beta-caroten). Această moleculă va acționa în mod direct în membrana celulară pentru a proteja fosfolipidele de la daune de oxidare.
Beta-caroten, un precursor al vitaminei A, are un rol protector împotriva atacurilor radicalilor liberi, în special cele datorate radiațiilor UV asupra pielii. Acesta protejează lipidele membranare dar, de asemenea, structurile de proteine fibroase, precum și cele implicate în procesele de diferentiere celulare.

In prezent sunt cunoscute diferite substante  naturale, cu efect depigmentant, ele avand ca mecanism blocarea tirozinazei. Cele mai cunoscute, utilizate in prezent in industria cosmetic, sunt:

  • Acid kojic– produs de o specie de fungi, Aspergilius oryzae, implicata in procesul de fermentatie al orezului.
  • Aloe Vera stimulator in refacerea epidermei
  • Arbutina– continuta in bearberry ( strugurii ursului), planta inrudita cu afinele sau murele.
  • Cinnamomum subavenium– o planta ce face parte din familia scortisoarei, contine substante ce inhiba activitatea tirozinazei , avand astfel efect de albire a tegumentelor, la locul aplicarii.
  • Sargassum polycystum– o alga care traieste in oceane, in zonele temreate sau tropicale. Extrase din aceasta alga contin sunstante cu effect depigmentant.

Alte produse naturale folosite pentru albirea pielii: iaurt– prin continutul de acid lactic, citrice– prin continutul de vitamin C, aloe vera, papaya, castravete etc.

Sursa : dr.Adina Dobritoiu

consultatii dermatologice online : dermatologie-online.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *